Kunskap och tips
Träna blodtrycket!

Vid Lewy body är det vanligt att blodtrycket inte riktigt hänger med när man ställer sig upp. Då kan man ”träna” blodtrycket genom att sova med höjd huvudända, vila halvsittande i soffan eller med en hög kudde under huvudet. På så sätt får baroreceptorerna i halskärlen träning och kan hjälpa till att hålla blodtrycket uppe.
Varför är det viktigt vid Lewy body? Jo, för sjukdomen påverkar det autonoma (självstyrande) nervsystemets signalering till blodkärl och hjärta. En vanlig utmaning är att blodtrycket inte ”hänger med” när man ställer sig upp. Man kan ha ett helt normalt blodtryck när man sitter eller ligger, men när man ställer sig upp hänger blodtrycket inte med och kan då plötsligt bli väldigt lågt (kallat ortostatism). Ett lågt blodtryck kan innebära för lite blodflöde till hjärnan vilket kan leda till yrsel eller svimning. Personer med Lewy body känner dock inte alltid av det låga blodtrycket, utan detta kan i stället yttra sig i form av en ökad falltendens eller att man blir mer förvirrad än vanligt. Om man lägger sig ner och tänkandet blir klarare av det, kan det vara blodtrycket i stående som spökar.
Om du eller din närstående känner igen problem som uppstår just när man ställer sig upp finns flera saker att göra och pröva:
- Prata med husläkaren och be om att få göra en dygnsmätning av blodtrycket. Be läkaren se över eventuell blodtrycksmedicinering. Inte sällan kan man prova sätta ut blodtryckssänkande läkemedel.
- Träna blodtrycket genom att ha en förhöjd huvudända på sängen eller vila halvsittande/med stöd under huvudet.
- Se till att det finns någonting att hålla sig i när man ställer sig upp, långsam uppresning på morgonen. Två glas vatten på morgonen.
- För att minska risken för fall när man står upp i längre perioder, kan det hjälpa med stödstrumpor eller att ha benen kors.
Svårt att svälja? Kolsyrad dryck och sorbet hjälper!

Hos personer med Lewy body sjukdom är det vanligt att drabbas av sväljsvårigheter av olika grad. Risken finns då att delar av mat och dryck hamnar i lungorna i stället för att följa med ner i magsäcken. Nu finns det forskning som visar på att syrlig sorbet och kolsyrad dryck kan göra så att maten hamnar rätt. En studie har genomförts där syftet var att se om syrlig sorbet, kolsyrad dryck och slät kräm påverkade sväljningen hos personer med neurologiskt orsakad sväljproblematik. Studien visade att kolsyrad dryck och syrlig sorbet gav bra effekt.
Läs studien här https://www.lu.se/lup/publication/2862303.